Hoera, Ajax heeft zich ook geplaatst

Na acht wedstrijden op rij niet gewonnen te hebben in Europa kon er bij Ajax weer eens gejuicht worden. Er was gewonnen. Weliswaar van de kampioen van voetbaldwerg Cyprus, maar toch. Hierdoor wist Ajax zich te plaatsen voor de volgende ronde van… de Europa League. Inderdaad de competitie waar PSV en Feyenoord zich geplaatst hadden na een aantal spannende groepswedstrijden in die zelfde Europa League. Ajax vanwege de derde plaats in de Champions League die van tevoren al met 90% zekerheid voorspeld kon worden.

Eigenlijk zou het voor Nederlandse clubs logischer zijn om direct al aan de Europa League mee te doen en die hele Champions League te skippen. Ik denk dat het voor spelers en publiek van PSV en Feyenoord leuker was de spannende groepsfase tegen clubs als Panathinaikos, Dinamo Moskou, Standard Luik en Sevilla te beleven, dan als speelbal te fungeren voor de Europese voetbal-elite. Want laten we eerlijk zijn: het niveau Europa League is waar Nederlandse clubs thuis horen. Zo heeft Sevilla bijvoorbeeld een hogere begroting dan Ajax en PSV en won het de afgelopen tien jaar al drie keer de Europa league. In de Europa League hebben Nederlandse clubs kans de finale te halen.

Vorige week vroeg Jan Mulder bij Studio Voetbal (minuut 20) zich ook al af of het niet beter zou zijn gewoon in de Europaleague te gaan voetballen in plaats van in de Championsleague. Toch prefereren alle clubs in Nederland een bijrol in de Championsleague boven een spannende competitie in de Europaleague. De verdiensten in de Europaleague zijn immers een fractie van die van de Champions League. Ajax verdiende sowieso al meer dan 15 miljoen aan deze Championsleague. Vermoedelijk meer dan een Europa League finalist verdient. En dat terwijl de rol van Ajax beperkt bleef tot onderstaande.

De verschillen tussen een tiental clubs ‘en de rest’ zijn simpelweg te groot geworden. Dit heeft de volgende redenen:

 1. Het Bosman-arrest uit ‘95. Sindsdien zijn de salarissen van (top)spelers geëxplodeerd. Hierdoor zijn grote spelers alleen nog maar door de grootste clubs te betalen.Op uitzondering Porto na, kwamen sinds het Bosman-arrest de CL winnaars altijd uit Duitsland, Spanje, Italië of Engeland.
 2. Door de huidige opzet van de Champions League, waarbij grote clubs zelfden uitgeschakeld worden in de poule-fase en de verdiensten steeds hoger worden, zijn het steeds dezelfde clubs die overwinteren. En die daardoor weer meer verdienen. En die zich daardoor zich weer kunnen versterken. En die daardoor… etc.
 3. Sommige clubs veroorloven zich exorbitante schulden die ze nooit meer zullen kunnen aflossen. De twee Madrileense finalisten van de laatste Champions League hadden gezamenlijk een miljard(!) schuld. Ter vergelijk: de totale begroting van alle Nederlandse eredivisieclubs bij elkaar is 400 miljoen.

Maar hier valt iets aan te doen.

 1. Het Bosman arrest hoeft niet teruggedraaid, maar maatregelingen zoals het beperken van het aantal buitenlandse spelers in een elftal zal helpen. Want het blijft absurd – en triest – dat Messi, Neymar en Suarez in één team spelen.
 2. De verdiensten tussen Championsleague en Europaleague kunnen eenvoudig wat rechter getrokken worden door wat geld van de Champions League naar de Europa League te laten vloeien.
 3. Het serieus doorvoeren van Financial FairPlay kan (en zal) helpen de oneerlijkheid door exorbitante schulden zoals in Spanje op te lossen.

Inderdaad klinkt dit een beetje als nivelleren. Maar het is verre van links. In America (!) treft men al jaren nivellerende maatregelen op sportgebied. Omdat men weet dat competities daardoor spannender worden. Daardoor meer publiek trekken. En jawel, daardoor ook commercieel aantrekkelijker worden.

messi

Dirty Old Men poster

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Hoera, Ajax heeft zich ook geplaatst

 1. Canis Morsum zegt:

  Ik kan me vergissen maar welke Nederlandse club heeft er vorig jaar ook al weer van FC Barcelona gewonnen. Dat kinderachtige plaatje is dus een gotspe. Ik denk dat je realistisch moet zijn als je kijkt naar Europese verhoudingen Als je kijkt naar inwonersaantallen en economische importantie scoort Nederland uitzonderlijk goed als het om voetbalprijzen gaat. Het is dan ook absurd om te denken dat Nederlandse clubs elk seizoen weer meedingen naar de hoofdprijzen. Ik ben zelf als Ajacied niet heel ontevreden met 4 Europacup I, 1 Eufacup en 1 Europacup II. Dat je vaker meedingt als andere Nederlandse clubs komt nu eenmaal omdat je net zoveel titels en bekers hebt als alle andere Nederlandse clubs bij elkaar opgeteld. Desalniettemin zijn ze in België, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Oostenrijk, Ierland, Finland, Noorwegen, Roemenië, Turkije, Griekenland, Servië en nog tal van landen van ondergeschikte betekenis in Europa vast jaloers op onze palmarus.

  • sjakiez zegt:

   Sinds wanneer zijn we al tevreden met een incidenteel gewonnen potje in de groepsfase van een team dat al geplaatst was en dus niet op volle sterkte (en minder drive) speelde. Lees het stukje nog eens: vóór het Bosman arrest was dat inderdaad mogelijk. Toen won ook nog wel eens een ploeg uit Roemenië. Tot aan het Bosman arrest werd er elk decennium wel eens een Nederlandse ploeg kampioen. Daarna niets meer. Omdat de verschillen dus steeds groter geworden zijn. Dat is de essentie van het verhaal, niet dat Ajax tot 20 jaar geleden nog wel eens Europese prijzen pakte. Dat onderstreept juist dit verhaal.

 2. Canis Morsum zegt:

  Je hebt gelijk, Nederlandse ploegen speelden in de jaren tachtig en negentig elk jaar mee tot aan de finale van de CL. En Barcelona stelde vorig jaar inderdaad niets voor zonder Messi, een paar internationals (9) uit onder meer Spanje en Brazilië die alleen met Messi kampioen zijn geworden, zonder hem hadden ze dat nooit gered. En de uefaleague is inderdaad minder aansprekend dan de CL dus daar zitten vast ook drie ploegen uit België, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Oostenrijk, Ierland, Finland, Noorwegen, Roemenië, Turkije, Griekenland, Servië.

  • sjakiez zegt:

   Blij dat jullie nog jaaaaaaaren kunnen teren op die ene overwinning, tegen het reeds geplaatste Barcelona. Nee, in de jaren 70, 80 en 90 speelden ‘we’ niet ALTIJD mee tot aan de finale. Maar het gebeurde af en toe. En kwart en halve finale werden ook nog wel regelmatiger gehaald. Ik begrijp dat het plaatje als een lap op een rode stier werkt, maar probeer de kern van de boodschap daar los van te zien. De verschillen tussen een tiental zeer rijke en steeds rijker wordende clubs en de rest groeit en is te groot geworden. En daardoor wordt de Championsleague er niet leuker op

 3. Canis Morsum zegt:

  Schrijf nou weer eens een blogje Sjakie! Misschien over het historisch dieptepunt in de CL van een Nederlandse club 😉 Of gewoon over iets waar je vrolijk van wordt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s