Worden de verschillen nu echt te groot?

Er wordt al tijden over gediscussieerd. Zijn de verschillen nu wel of niet te groot geworden? En hoe schadelijk is deze mate van ongelijkheid? Links en rechts buitelen over elkaar heen. De een vindt ongelijkheid goed, de ander zegt dat het altijd dezelfden zijn die aan het langste eind trekken. Ik ben het met de laatste groep eens. De verschillen zijn écht veel te groot geworden.

Uiteindelijk trekken Bayern Munchen, Barcelona, Manchester, Madrid of Milaan altijd aan het langste eind. En dat is niet vreemd gezien de ongelooflijke ongelijkheid in begrotingen. Waar Spanje economisch gezien het zwakke broertje in Europa is, kan het op voetbal gebied onbeperkt schulden maken. De twee Madrileense finalisten van de laatste Championsleague hadden gezamenlijk een miljard(!) schuld. Ter vergelijk: de totale begroting van alle Nederlandse eredividieclubs is 400 miljoen.

Los van het feit dat dit totaal oneerlijk is, maakt het vooral het voetbal er niet leuker op. Het gevolg is namelijk dat clubs uit brave landen zoals Nederland bij voorbaat al geen schijn van kans maken de eerste ronde door te komen. Al jaren spelen de Nederlandse deelnemers aan de Championsleague tijdens de groepswedstrijd om de niet meer dan de derde plaats. De derde plaats die recht op… deelname aan knockout-fase van de Europaleague.

Dan zou het bijna logischer zijn om daar direct al aan mee te doen. Ik denk dat het voor spelers en publiek van PSV en Feyenoord leuker is om een spannende groepsfase tegen clubs als Panathinaikos, Dinamo Moskou, Standard Luik en Sevilla te beleven, dan als speelbal te fungeren voor de Europese voetbal-elite. En laten we ons vooral niet veel beter voelen dan dit soort clubs. Zo heeft Sevilla bijvoorbeeld een hogere begroting dan Ajax en PSV en won het de afgelopen tien jaar al drie keer de Europa league.

De reden dat alle clubs een bijrol in de Championsleague prefereren boven een spannende competitie in de Europaleague heeft natuurlijk met geld te maken. De verdiensten in de Europaleague zijn maar een fractie van die van de Championsleague. Ajax verdient sowieso meer dan 15 miljoen aan deze Championsleague. Vermoedelijk meer dan een Europaleague finalist verdient. En dat terwijl dit trieste clubrecord gebroken werd en de rol van Ajax beperkt bleef tot onderstaande. En het vreemde feit doet zich nu voor dat PSV en Feyenoord zich al geplaatst hebben voor de knockout-fase van de Europaleague en Ajax dat nog voor elkaar met zien te krijgen.

Het serieus doorvoeren van Financial FairPlay kan en zal helpen dit probleem op te lossen. Miljoenenschulden zoals in Spanje moeten verboden worden. En wat mij betreft mag er ook wel wat geld van de Championsleague naar de Europaleague vloeien. Een beetje nivelleren dus. Of begin ik nu echt als Piketty te klinken?

messi

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Sport en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Worden de verschillen nu echt te groot?

 1. Wilco zegt:

  Wel een beetje gemakkelijk en populistisch Sjaak Sinds wanneer is het hebben van schulden verkeerd? Zolang het rendeert is het goede business. Clubs als ManU en Arsenal hebben grotere schulden maar staan wel samen met Real Madrid in de top 5 van meest waardevolle voetbal clubs (volgens Forbes). Voetbal is business maar nog lang geen big business. Maar dat gaat gaat het wel gauw worden dankzij internet.

  • sjakiez zegt:

   Ik schrijf ook niet dat je geen schulden mag hebben, maar onbeperkt schulden maken is het andere uiterste. En wat bij sommige clubs nu gebeurt, (enorme schulden maken die nooit afbetaald worden) gaat nergens over. Dat is wat Financial Fairplay zou moeten oplossen. Platini zei: “Fifty per cent of clubs are losing money and this is an increasing trend. We needed to stop this downward spiral. They have spent more than they have earned in the past and haven’t paid their debts.” Helemaal eens, dus dat zou moeten helpen. (maar benieuwd wat ervan komt).
   Ik weet niet of je afgelopen zondag studio voetbal gezien hebt? Die mannen zeiden precies hetzelfde: Europa league is eigenlijk waar de Nederlandse clubs thuis horen qua niveau, dat is leuker voetballen dan in de CL voor spek en bonen meedoen. Maar gezien het enorme verschil in verdiensten gaat een club liever zo’n kansloze missie aan in plaats van sportief mee te doen.
   In America, waar sport nog meer big business is, hebben ze dat ingezien en diverse nivellerende maatregelen genomen waardoor de competities bij veel sporten veel gelijkwaardiger (en dus spannender, en dus commercieel aantrekkelijker) zijn. Ik ben geen voorstander van dezelfde maatregelen, maar in de huidige structuur nemen de verschillen alleen maar verder en verder toe. En daar zijn maatregelen tegen te nemen door een veel minder progressief ‘winner takes (almost) all’ beloningsmechanisme.

 2. Wilco zegt:

  En nog gefeliciteerd met de knappe overwinning gisteren. Zo zie je maar: geld is ook niet alles 🙂

 3. Canis Morsum zegt:

  Deze week hebben PSV en Feyenoord toch een volgende ronde bereikt, al is het lang geleden, en Ajax zal wel weer als derde eindigen. Grappig dat je overigens Milan noemt, dat is echt onze generatie maar al bijna decennia geen club van betekenis, Je hebt gelijk dat het raar is dat er in Spanje zoveel schuld gemaakt mag worden (Waar blijft dat fairplay nou) maar je weet toch ook wel dat de Uefa en Fida en corrupte bende is en dat voetbal nooit meer hetzelfde zal worden Toch geloof ik niet dat alles te koop is al is het lastig winnen als zelfs de arbitrage niet meer te vertrouwen is. Wat is ons alternatief, dat hoor ik graag.

  • sjakiez zegt:

   Je geheugen laat je in de steek. Milan heeft de afgelopen tien jaar 2 maal in de finale gestaan, in 2005 en 2007 waarvan 1 keer gewonnen. Alleen Barca, Bayern en United hebben één keer vaker dan Milan in de finale gestaan. De afgelopen 10 jaar heeft Madrid overigens slechts één keer in de finale gestaan, vorig jaar (en gewonnen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s