ZZP’ers en pensioen

Vorige week was het weer zover. Een ambtenaar pleitte voor verplicht pensioen voor ZZP’ers. Weliswaar de  hoogste ambtenaar van het Ministerie van Economische Zaken, maar toch een ambtenaar. Iemand die zijn leven lang veilig in loondienst is geweest en die denkt te weten wat het beste is voor de ZZP’er. Recent was ik panellid bij de Pensioenexpeditie waar aan de mensen in de zaal de vraag werd gesteld: ‘Moeten ZZP’ers verplicht worden te sparen voor hun pensioen?’ Ruim de helft van de deelnemers stak zijn hand op. Toen ik vervolgens vroeg: ‘Wie van jullie is zelf ZZP’er?, gingen alle handen weer naar beneden. Het is makkelijk beslissen over een ander.

Pensioen verplichten druist tegen het principe van vrij ondernemerschap in. Veel mensen gaan voor zichzelf beginnen, juist omdát ze over bepaalde zaken zelf willen beslissen. En zeker als startende zelfstandige wil je al het geld dat je verdient investeren in je bedrijf en niet verplicht een deel daarvan opzij leggen voor pensioen. Als je voor jezelf begint geef je zekerheiden op en daar krijg je vrijheid voor terug. Een ZZP’er heeft flexibiliteit te bieden en dat is waar veel werkgevers naar op zoek zijn. Daar moeten werkgevers dan wel extra voor betalen, want de ZZP’er heeft ten opzichte van een medewerker in vaste dienst extra kosten zoals die voor pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Maar aan dat extra betalen schort het nogal eens door de huidige arbeidsmarkt en ZZP’ers krijgen vaak nauwelijks meer betaald dan iemand in loondienst.

Tegelijkertijd is er een (groeiende) groep ZZP’ers die eigenlijk helemaal niet ondernemend is en die liever een vast contract zou hebben. Mensen die hun baan verloren hebben en dan maar ZZP’er geworden zijn. Die mensen zijn feitelijk gedwongen en ik noem ze daarom ZZK’ers: Zelfstandigen Zonder Keuze. Voor die mensen is het te hopen dat ze uiteindelijk gewoon weer in loondienst terechtkomen, wanneer over een poosje de arbeidsmarkt weer zal aantrekken, misschien mede geholpen door de uitstroom van Babyboomers. En dan zullen tevens de échte ZZP’ers weer tarieven kunnen vragen, waardoor ze die extra kosten zoals voorzieningen voor de oude dag kunnen dragen. En heb met de échte zelfstandigen geen medelijden, die redden zich heus wel.  Bovendien bestaat er altijd nog een vangnet dat AOW heet

Voor zelfstandigen bieden de broodfondsen een mooi alternatief voor de dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Wel moet er nog een goede, eerlijke en eenvoudige pensioenoplossing komen die aansluit op de wensen van zelfstandigen. En die komt er binnenkort al. Maar dat is niet die van de FNV zelfstandigen. Welke pensioenoplossing dit wel is? Daarover schrijf ik een volgende keer meer.

 

image

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op ZZP’ers en pensioen

  1. King Yiu zegt:

    Mee eens! Als ZZP-er kun je bruto een oudedagsreserve reserveren. Misschien moeten ze die regeling verruimen. Iig, de ZZK-er heeft de mogelijkheid hiermee maa de vraag is natuurlijk of ze dat wel financieel kunnen…

  2. Esther zegt:

    Goed verhaal, helemaal mee eens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s