Het generatieconflict brandt los

“Ons pensioenstelsel is oneerlijk, star, paternalistisch en zijn doel voorbijgestreefd” (uit: ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’)

Vorige maand stuurde mijn vader mij deze e-mail door van boze gepensioneerden, welke blijkbaar al een poosje circuleert. De titel luidt ‘Een waarheid als een koe’. Misschien een koe van Piet de Leeuw, want inhoudelijk klopt er niet veel van het bericht. Niemand heeft vanaf zijn 17e pensioenpremie betaald, het niet indexeren of verlagen van pensioenen raakt niet alleen de gepensioneerden, het zijn de ouders van de babyboomers die na de tweede wereldoorlog de kar uit de blubber hebben getrokken, en niet de babyboomers zelf. Wie deze e-mail geschreven heeft weet ik niet. Hij is getekend door ‘De grijze duiven’ en de schrijver vraagt ook om respect voor zijn grijze haren. Het zou helpen eerst ook wat respect voor blonde haren te tonen, dacht ik toen ik termen als ‘huppelkut’ en ‘vleesgeworden domheid’ las. De e-mail maakt wel duidelijk dat veel gepensioneerden heel boos zijn, maar dat ze geen zuiver beeld hebben van de pensioenproblematiek. Ik heb een e-mail teruggestuurd waarin ik een aantal feiten weerlegde, met het verzoek ook dat bericht door te sturen. Ik ben alleen bang dat mijn ene emmertje water dat snel verspreidende vuurtje niet geblust heeft. 

Ik was positief verrast door het artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag van Yvonne Hofs, waarin ze de brandspuit ter hand nam. In dit artikel richt ze zich tot alle boze 60-plussers, waarbij ze de redenen die voor die boosheid worden aangegeven een voor een weerlegt. Zou dit nu het smeulende generatieconflict kunnen doven? Verre van dat. Twitter ontplofte, er waren heel veel emotionele reacties, maar nauwelijks inhoudelijke. Wat ik niet zo handig vond was de titel en het format van het artikel. Een brief waarin 60-plussers ‘persoonlijk’ aangeschreven worden en waarvan de titel luidt: ‘Beste 60-plussers, ik schrik van jullie schaamteloze egoïsme en onwetendheid’. Tja, als ik voor schaamteloze egoïst uitgemaakt zou worden zou ik ook boos worden, al voordat ik een letter gelezen had. Dus waar het inhoudelijk een zeer goed stuk is, gooide het olie op het vuur.

Toch raad ik iedereen (en zeker de 60-plussers) aan het artikel goed te lezen. Vergeet de titel en lees de feiten, want die kloppen. Het is wellicht anders dan je dacht en het is zeker anders dan populist Henk Krol iedereen probeert wijs te maken, maar het is wél de waarheid. Het generatieconflict gaan we er alleen niet mee oplossen. Dat conflict is een logisch gevolg van een stelsel met een collectieve spaarpot, waarbij er geen absoluut verband is tussen inleg en uitkering. Een stelsel waarbij iemand nooit precies krijgt waar hij recht op heeft. Hierdoor denkt iedereen benadeeld te worden, zelfs diegenen die bevoordeeld worden. De enige manier om dit conflict op te lossen is overgaan van collectieve pensioenspaarpotten naar individuele. Wat jij spaart is en blijft van jou en daar hoef je met niemand een conflict over te hebben.

image

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het generatieconflict brandt los

  1. dick zegt:

    verrast was ik door het artikel waar mijn plasticvader mij op wees!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s