Solidariteit

“Ons pensioenstelsel is oneerlijk, star, paternalistisch en zijn doel voorbijgestreefd” (uit: ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’)

Stel je het volgende voor. Een aantal jaar geleden ben je met een groep vrienden overeengekomen elke maand een bedrag op een rekening te storten, om met zijn allen een reis kunnen maken naar een luxe resort in een ver land. Maandelijks verdwijnt een deel van je salaris in de vakantiepot die door enkele van je vrienden beheerd wordt. Dan kom je erachter dat niet iedereen precies hetzelfde bedrag inlegt. Eerst denk je nog, misschien dat die vrienden die wat minder verdienen iets minder hoeven in te leggen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Sterker: juist diegenen die minder verdienen betalen relatief meer geld. Een vreemde gang van zaken, maar je zegt er niets van. Niet iedereen zal ervan op de hoogte zijn en je besluit geen slapende honden wakker te maken.

Je bent zelf vrijgezel en op een dag ontdek je dat jouw vrienden die hun partner meenemen op reis, voor die partner te weinig geld inleggen. Je besluit er nu wel wat van te zeggen tegen tegen de vrienden die de pot geld beheren, want dit is niet eerlijk. Je vrienden vertellen je echter dat dit volgens afspraak is en ze doen een beroep op jouw solidariteit. Zij kunnen er ook niks aan doen dat jij geen partner hebt. Je bent het niet met ze eens maar omwille van de vriendschap besluit je je er maar bij neer te leggen.

Weer later krijg je te horen dat er te weinig rendement gemaakt is en dat er niet voldoende geld in de pot zit voor de geplande reis. Daarom is besloten dat sommige van je vrienden vier weken gaan, en dat er voor een aantal anderen maar geld beschikbaar is voor een trip van drie weken. Daarnaast is er voor die laatste groep een wat goedkoper hotel geboekt, zodat de groep die vier weken gaat toch in dat luxe resort kan verblijven. Jij blijkt bij de groep te zitten die maar drie weken kan gaan.

Nu is voor jou de maat vol en je geeft aan dat je wilt stoppen met je maandelijkse betalingen en dat je niet meer mee wilt op reis. Je vrienden geven aan dat het niet mogelijk is te stoppen met betalen: hier zit je contractueel aan vast. En mocht je uiteindelijk helemaal niet mee gaan op reis: je inleg blijft in de pot en die krijg je niet terug. Maar kom op, je bent toch zeker wel solidair met je vrienden?

Ik denk niet dat deze vorm van solidariteit goed zou zijn voor de vriendschap. Toch werkt de solidariteit zo in ons pensioenstelsel. Er bestaan grote verschillen tussen wat mensen voor hun pensioen inleggen en wat ze er uiteindelijk uit krijgen. En dat alles onder het mom van solidariteit. Solidariteit houdt normaal gesproken in dat de sterkere zorgt voor de zwakkere. Maar in ons pensioenstelsel is geen sprake van sterkeren die voor zwakkeren betalen. In ons pensioenstelsel betekent solidariteit simpelweg dat de ene groep meer moet betalen dan de andere groep. En dat is niet solidair, dat is oneerlijk.

image

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s